Pages

Monday, January 20, 2014

IBPS Exams: Current Affairs For Bank 19th January 2014



 

11th Mumbai Marathon 2014: Dinknesh Mekash wins Women’s title

 
Lewis Clarke, 16 years boy, completed trekking to South Pole in 48 days


Bangladesh Gay Community launched its first Magazine

 
Christopher Chataway, 5000 meters World Record Holder, Passes Away

 
Pranlal Patel, Pioneer Photographer of India, Passes Away

 
Jayawardene Joined 11000 Test runs club

ENBA Awards 2013 Announced : Best News Channel of the year English is NDTV 24*7


 


Sunday, January 19, 2014

IBPS : Reasoning Previous Qustion Paper

Directions for questions 1 to 6: In each question below is given a statement followed by two assumptions marked A and B. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the
statement.
Mark answer as

1. if only assumption A is implicit
2. if only assumption B is implicit
3. if either A or B is implicit
4. if neither A nor B is implicit

1. Statement. The government has decided to reduce the custom duty on computer peripherals.
Assumptions: A. The domestic market price of computer peripherals may go
up in the near future.

B. The domestic manufacturers may oppose the decision.

Ans. (4)

2. Statement. Detergents should be used to clean clothes.
Assumptions: A. Detergents form more lather.
B. Detergents help to dislodge grease and dirt.

Ans. (2)

3. Statement: In Bombay, railway trains are indispensable for people in the suburbs to reach their places of work on time.
Assumptions: A. Railway trains are the only mode of transport available in the suburbs of Bombay.
B. Only railway trains run punctually.

Ans. (4)


4. Statement. I cannot contact you on phone from Karshik.
Assumptions: A. Telephone facility is not available at Karshik.
B. Nowadays it is difficult to contact on phone.

Ans. (1)

5. Statement. The private bus services in the city have virtually collapsed because of
the ongoing strike of its employees.
Assumptions: A. Going on strikes has become the right of every employee.
B. People no more require the services of private bus operators.

Ans. (4)

6. Statement. Even with the increase in the number of sugar factories in India, we still continue to import sugar.
Assumptions: A. The consumption of sugar per capita has increased in India.
B. Many of the factories are not in a position to produce sugar to their fullest capacity.

Ans. (4)

7. If HOTEL is coded as 300. How will you code BORE?
(a) 140
(b) 160
(c) 200
(d) 180
(e) 150

Ans. (C)

8. If HOTEL is coded as 30, How will you code BORE?
(a) 5
(b) 10
(c) 15
(d) 20
(e) 25
Ans. (D)

Directions (Questions  9 to 14): In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and then choose the most appropriate sequence from amongst the alternatives provided below each question.
9. (a) Mother
(b) Child
(c) Milk
(d) Cry
(e) Smile
(i) (a), (e), (b), (c), (d)
(ii) (b), (d), (a), (c), (e)
(iii) (b), (d), (c), (a), (e)
(iv) (c), (b), (a), (e), (d)
Ans. (ii)

10. (a) Study
(b) Job
(c) Examination
(d) Earn
(e) Apply
(i) (a), (b), (c), (d), (e)
(ii) (a), (c), (b), (e), (d)
(iii) (a), (c), (e), (d), (b)
(iv) (a), (c), (e), (b), (d)
Ans. (iv)

11. (a) Cut
(b) Put on
(c) Mark
(d) Measure
(e) Jailor
(i) (e), (d), (c), (a), (b)
(ii) (c), (a), (e), (d), (b)
(iii) (b), (d), (c), (a), (e)
(iv) (a), (c), (b), (d), (e)
Ans. (i)

12. (a) Poverty
(b) Population
(c) Death
(d) Unemployment
(e) Disease
(i) (c), (d), (b), (e), (a)
(ii) (b), (d), (a), (e), (c)
(iii) (d), (c), (a), (b), (e)
(iv) (b), (d), (c), (a), (e)
Ans. (ii)

13. (a) Gold
(b) Iron
(c) Sand
(d) Platinum
(e) Diamond
(i) (b), (d), (c), (e), (a)
(ii) (c), (b), (a), (e), (d)
(iii) (e), (d), (c), (b), (a)
(iv) (d), (e), (a), (c), (b)
Ans. (ii)

14. (a) Post-box
(b) Letter
(c) Envelope
(d) Delivery
(e) Clearance
(i) (c), (b), (d), (e), (a)
(ii) (c), (b), (a), (e), (d)
(iii) (c), (b), (a), (d), (e)
(iv) (b), (c), (a), (d), (e)
Ans. (iii)

. DIRECTIONS for questions 15-17: Study the given information carefully and answer the questions that follow
(i) There are seven books one each on Psychology, Hindi, English, Sociology, Economics, Education and Accountancy, lying on a table one above the other.
(ii) Sociology is on the top of all the books.
(iii) Accountancy is immediately below Education which is immediately below Sociology.
(iv) Economics is immediately above Psychology but not in the middle.
(v) Hindi is immediately below Psychology.

15. Economics is between which of the following books?
1. Accountancy and Education
2. Psychology and Hindi
3. English and Psychology
4. Psychology and Socio1ogy
Ans. (3)

16. If Sociology and English, Accountancy and Hindi and Education and Psychology interchange their positions, which book will be between Psychology and Sociology?
1. Accountancy
2. Psychology
3. Hindi
4. Economics
Ans. (3)

17. Which three books are between Accountancy and Hindi?
1. English, Economics and Psychology
2. Economics, Psychology and Education
3. Economics, Psychology and Hindi
4. Cannot be determined
Ans. (1)

DIRECTIONS for questions 18 to 25: These are to be attempted independent of each other.

18. One morning after sunrise, Reeta and Kavita were talking to each other face to face at Tilak Square. If Kavita’s shadow was exactly to the right of Reeta, which direction was Kavita facing?
1. North
2. South
3. East
4. Data inadequate
Ans. (1)

19. In a certain code language, ‘nee muk pic’ means ‘grave and concern’; ‘ill die so’ means ‘every body else’; and ‘tur muk so’ means ‘body and soul’. Which of the following would mean ‘every concern?
1. dic pic
2. ill nee
3. pie nee
4. can’t be determined
Ans. (4)

20. In a certain code language, ‘col tip mot’ means ‘singing is appreciable’; ‘mot baj mm’ means ‘dancing is good’ and tip flop baj’ means singing and dancing’. Which of the following means ‘good’ in that code language?
1. mot
2. min
3. baj
4. Can’t be determined
Ans. (2)

21. A bus starts from city X. The number of women in the bus is half of the number of men. In city Y, 10 men leave the bus and five women enter. Now, the number of men and women is equal. In the beginning, how many passengers entered the bus?
1. 15
2. 30
3. 36
4. 45
Ans. (4)

22. If NARGRUED is the code for GRANDEUR, which word is coded as SERPEVRE?
1. PERSEVER
2. PRESEVER
3. PERSERVE
4. PRESERVE
Ans. (4)


23. At a farm, there are hens, cows and bullocks, and keepers to look after them. There are 69 heads less than legs; the number of cows is double of that of the bullocks; the number of cows and hens is the same and there is one keeper per ten birds and cattle. The total number of hens plus cows and bullocks and their keepers does not exceed 50; How many cows are there?
1. 10
2. 12
3. 14
4. 16
Ans. (2)

24. In a class, there are 18 boys who are over 160cm tall. If these constitute three-fourths of the boys and the total number of boys is two-thirds of the total number of students in the class, what is the number of girls in the class?
1. 6
2. 12
3. 18
4. 24
Ans. (2)

25. In a shop, the items were arranged in a shelf consisting of six rows. Biscuits are arranged above the tins of chocolates but below the rows of packets of chips, cakes are at t bottom and the bottles of peppermints are below the chocolates. The topmost row had the display of jam bottles. Where exactly are the bottles of peppermints? Mention the place from the top.
1. 2nd
2. 3rd
3. 4th
5. 5th
Ans. (4)

IBPS Exams: Current Affairs For Bank 18th January 2014




Mithun Chakraborty, Actor, will be nominated to Rajya Sabha on Trinamool Congress Ticket
.
 
South Asian Literature DSC Prize Won by Cyrus Mistry


Obama Announced to establish an Af-Pak Strategic Partnership Office

 
US President has signed $ 1.1 trillion spending Bill
 

3rd Lusofonia Games Started in Goa

Saturday, January 18, 2014

IBPS Exams: Current Affairs For Bank 17th January 2014


Dawoodi Bohra Community Leader Dr.Syedna Mohammed Burhanuddin is no More

Suchitra Sen, Famous Bengali Actress, Passes Away

 
Tomb of Pharaonic King discovered by Archaeologists of America and Egypt

 
Young Scientist Awards declared by Kerala State Council


 Organisational Excellence Award Achieved by HAL

 
Level of Green Houses Gases Rising Rapidly: UN Report



Friday, January 17, 2014

IBPS: Previous Papers


1. After striking the floor, a ball rebounds to 4/5th of the height from which it has fallen, Find the total distance that if travels before coming to rest if it has been gently dropped from a height of 120 metres.

  • 540 mtrs
  • 960 mtrs
  • 1080 mtrs
  • 1120 mtrs
2. There is a 7-digit telephone number with all different digits . If the digit at extreme right and extreme left are 5 and 6 respectively, find how many such telephone numbers are Possible.
  • 120
  • 1,00,000
  • (6720
  • 30,240
 3. A speaks the truth 3 out’ of 4 time, and B 5 out of 6 times.What is the probability that they will contradict each other in stating the same fact?
  • 2/3
  • 1/3
  • 5/6
  • 1/21
4.A circle is inscribed inside an equilateral triangle touching all the three sides,If the radius of the 4circle is 2 cm, find the area of the triangle.
  • 15
  • 18
  • 16
  • 12
5. Five persons A, B, C, D and E are sitting in a row facing you such that D is on the left of C; B is on the right of E; A is on the right of C and B is on the left of D.If E has only one neighbour, then who is sitting in the centre?
  • A
  • B
  • C
  • D
6. In which city is the headquarters of World Trade Organisation (WTO) locate ?
  • New York
  • Geneva
  • Rome
  • Paris
7 In a family of five persons,Dinesh is Jairam’s son & Gopal’s brother while Meeta is Gopal’s mother and Jayanti’s daughter If there are no step brothers or half brothers in the, family which of the following statements is true?
  • Jayanti is Dinesh’s mother
  • Meeta is Dinesh’s Mother
  • Jayanti is Jairam’s grandmother
  • All the above
8. four sisters-Suvarna, Tara, Uma and Vihba are playing a game such that the loser doubles the money of each of the other players from her share, They played four games and each sister lost one game in alphabetical order, At the end of fourth game, each sister had Rs.32. How much money did Suvarna start with ?
  • Rs 60
  • Rs 34
  • Rs 66
  • Rs 28
9. A man decides to travel 80 kilometers in 8 hours partly by foot and partly on a bicycle. If his speed on foot is 8 km/hr and on bicycle 16 km/hr, what distance would he travel on foot?

  • 20 km
  • 30 km
  • 48 km
  • 60km
10. Due to a 25 % increase in the price of rice per kilogram a person is able to purchase 20 kilograms less for Rupees 400. What is the increased price of rice per kilogram?
  • Rs 5
  • Rs 6
  • Rs 10
  • Rs 4
11. A toy weighing 24 grams of an alloy of two metals is worth Rs 174/-, but if the weights of the two metals be interchanged, the toy would be worth Rs 162/- If the price of one metal be Rs 8 per ,gram, find the price of the other metal used to make the toy
  • Rs 10/ gram
  • Rs 6/gram
  • Rs 4/ gram
  • Rs 5/gram
12. Rahul’s mother is the only daughter of Monika’s father. How is Monika’s husband related to Rahul’s?

  • Uncle
  • Father
  • Grandfather
  • Brother
13. A man is facing west. He turns 450 in the clockwise direction and then another 1800 in the same direction and then 2700 in the anticlockwise direction. Which direction is he facing now?
  • South -West 
  • South
  • North-West
  • West
14. If it was Saturday on 17th December, 1982 what will be the day on 22nd December, 1984
  • Monday
  • Tuesday
  • Wednesday
  • Sunday
15. One term in the following number series is not correct. 15, 16, 22, 29, 45, 70 Find out the wrong term?
  • 16
  • 22
  • 45 
  • 70
16. ln an exercise, Krishnan walked 25 metres towards South and then he turned to his left and moved, for 20 metres, He again turned to his left and walked 25 metres. Thereafter,he turned to his right and walked 15 metres. What is the distance and direction of his present location with reference to the starting point,
  • 74 metres North East
  • 60 metres North
  • 35 metre East
  • 40 metres South East
17. Where did NASA’s land rover Curiosity landed on Mars on August 5/6, 2012?
  • Sea of Tranquility
  • Gale Crater
  • Fast Mountain
  • Rover Desert

18. Three bells chime at intervals of 48, 60 and 90 minutes respectively. If all the three bells chime together at 10 AM, at what time will all the three chime again that day

  • 1 PM
  • 2 PM
  • 8 PM
  • 10 PM

 19. Find the last two digits of : 153763519717

  • 35
  • 45
  • 55
  • 85

20. Indira is three times older than Yogesh while Zaheer is half the age of Wahida. If Yogesh is older than Zaheer then Which of the following statements can be inferred ?

  • Yogesh is older than wahida.
  • Indira is older than Wahida
  • Indira may be younger than Wahida.
  • None of the above

IBPS Exams: Current Affairs For Bank 16th January 2014






Toomey, Jet CEO, Quits


Incentives to the Sugar industry for Exports Approved by GOM


Yahoo CFO, Henrique de Castro, leaves the company


Microsoft ties up with top 10 Engineering Colleges of India


Tamilnadu Government Sanctioned Rs.1.75 crores for World level Squash and Kabaddi events

 
 An Agreement between South Korea and India to strengthen economic cooperation

 
US President, Obama, has declared 2014 as Year of Action


Thursday, January 16, 2014

IBPS Exams: Current Affairs For Bank 15th January 2014



CBI announced to set up specialized unit to handle sports related cases


Chandy dedicated Third Phase of Techno park to the Nation


Sticky Nanoparticles will prevent Cancer


Economy of India will grow by 6 % in 2014-15: Report

 First Trial Run of a Rail Engine witnessed by Arunachal Pradesh


66th Army Day observed
 

Pakistan is the only polio endemic country in the world


Namdeo Dhasal, Renowned Marathi Poet, is no more


New Chief Marketing Officer of Tupperware India is Chandan Deep Singh





Wednesday, January 15, 2014

IBPS Exams: Current Affairs For Bank 14th January 2014




New MD and CEO of AEGON Religare Life Insurance is KS Gopalakrishhna
 

Power Steering Nano Car Variant Launched at Rs.2.36 lakhs


General Motors defeated Volkswagen by selling 9.71 million cars
 

Refinery Rates of the Banks reduced by NABARD